vysoušení medu

Za určitých podmínek obsahuje med více vody, než je žádoucí. Na základě zkušeností našich klientů máme pro vysoušení medu tyto poznatky: vytočený med v otevřených nádržích nelze optimálně vysoušet, vysouší se pouze povrch.  Řešením je vysoušení medu ještě v rámečcích před vytočením. Pomocí odvlhčovače se takto povedlo snížit hodnotu vlhkosti dávky medu za několik dnů až na hodnotu 17%, přičemž norma je 20% a požadavek svazu včelařů má být 18%. Vysoušení proběhlo úspěšně pomocí odvlhčovače WD50 v uzavřeném boxu. Vzhledem k tomu, že odvlhčovač produkuje také teplo, nebylo nutné dále dotápět a naopak. Box umístěný v místnosti o velikosti cca 30m3 byl otevřen, aby v něm teplota nebyla příliš vysoká. 

Pokud se med odvlhčuje již stočený, je nutné jej stále pomalu promíchávat. Tento způsob byl již také ověřen. Je plně funkční,  ovšem konstrukce zařízení z potravinářského nerezu je pro menší včelaře  dosti nákladná. Zkušenosti s vysoušením medu naleznete na stránkách pana Jana Jindry - klikněte ZDE a vše o jeho práci ZDE

Domníváme se, že by postačoval i menší odvlhčovač WD18, jehož kapacita je dostačující, má i menší provozní náklady a produkuje méně tepla.  Výhodou přístrojů WD50 a WD18 je velmi snadné čištění všech částí. Jejich důkladným vyčištěním se zamezí šíření plísní a bakterií, které se v odvlhčovačích mohou nastřádat.  Pokud máte rady a tipy, které by pomohly vysoušení medu optimalizovat, neváhejte nás kontaktovat. Rádi zde zveřejníme Vaše postřehy a reakce. 

Pokud Vás, včelaře, trápí přítomnost plísní, možná Vás kromě vysoušečů zaujme  také nová spolehlivá likvidace plísní a řas, schválená i pro potravinářství. Více naleznete nyní na našich webových stránkách ZDE. Metoda je již otestována a velmi úspěšná např. u vinařů.

Doporučujeme

... z vlastní zkušenosti
Plošiny Knofl Autoservis Štrobl
Instalace Charvát Skiareal Pernink

Kontakt

Adresa
Na Roudné 104
301 00 Plzeň

Telefon
+420 605 247 343